Útvonal:Házhozmenő szelektív hulladékgyűjtés

Házhozmenő szelektív hulladékgyűjtés


Közzétéve: 2013 május 14

Az FKF 2013. március 25-én, a gyűjtőtartályok kiszállításával megkezdte a fővárosban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest teljes területére, fokozatosan történő kiterjesztését. A teljes lefedettség várhatóan 22 hónap alatt, 2015-re valósul meg.
A projekt finanszírozása megoldott, miután a Fővárosi Önkormányzat sikerrel pályázott európai uniós forrásra. Szolgáltatásunk keretében a lakóingatlanoknál a papír, valamint a műanyag és fém frakciók együtt kerülnek begyűjtésre.

A Fővárosi Önkormányzat és az FKF Zrt. célja egy olyan integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése Budapesten, amely hozzájárul a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához. A fejlesztést szükségessé teszik azok az európai uniós előírások és hazai jogszabályok, amelyek a képződő hulladék csökkentését tűzték ki célul. Ezeknek a kötelezettségeknek csak a szelektív hulladékgyűjtés hatékony rendszerének a kialakításával és bevezetésével lehet megfelelni. A házhoz menő gyűjtési rendszer nélkül, önmagában a gyűjtőszigetes rendszerrel a jogszabályok által előírt hasznosítási arányszámok nem teljesíthetők.

A lakótelepi-, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83.000 db 240 literes, a kertvárosi, családi házas területeken 320.000 db 120 literes hulladékgyűjtő tartályt helyezünk ki.
Jelentős változás, hogy a tartálytest sötétkék, fedelük – jelezve a benne elhelyezhető hulladék fajtáját - az egybegyűjtött műanyag és fém esetében sárga, papír esetében kék színű.

Újdonság, hogy a környezet védelme érdekében első alkalommal kerülnek beszerzésre alternatív üzemű hulladékgyűjtő járművek.

Mind a heti egyszeri (lakótelepi, belvárosi és egyéb társasházas), mind a havi egyszeri (kertes házas) gyűjtésű területeken a szelektíven gyűjtött hulladékok gyűjtésére biztosított tartályok elhelyezését az ingatlanok üzemeltetőinek, illetve a lakosoknak kell megoldaniuk.
Az kukaedényeket az ürítés napján kora reggel, vagy az azt megelőző nap este kell kihelyezni jól látható, célgépünkkel könnyen megközelíthető helyre. Javasoljuk, hogy az úttest mellett található járda szélére tolják ki. Az elszállítást végző járat személyzete az ürítést követően a tartályt a kikészítés helyére helyezi vissza.

Fontos!

• Munkatársaink a szelektíven gyűjtött hulladékot csak a tartályokból ürítik, mellé rakott zsákokból és egyéb tárolóeszközökből nem szállítják el.
• Nem ürítik ki a tartályt kollégáink akkor sem, ha az települési szilárd hulladékot is tartalmaz. Ekkor azt átválogatásra vonatkozó felhívást hagynak a helyszínen.
• A gyűjtőtartályok mellé rakott egyéb, nem odavaló hulladék kezeléséről is az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodnia.
• Eltulajdonítás, vagy megrongálódás esetén a tartályok pótlásának, illetve cseréjének költsége az ingatlantulajdonost, illetve a társasházat terheli.
• Az ingatlan címét fel kell tüntetni a kihelyezett edényeken.

Javításukat, vagy cseréjüket bejelentést követően elvégezzük.

A házhoz menő gyűjtéssel ellátott területekről a már megszokott gyűjtőszigetek közlekedési csomópontok, kereskedelmi központok közelébe kerülnek áthelyezésre.
Az üveg gyűjtőpontok maradnak, mivel ez a frakció nem kerül háznál begyűjtésre
A szelektív hulladékgyűjtés szolgáltatást a házhoz menő rendszer teljes kiterjesztéséig a budapestiek a már jól ismert gyűjtőszigetek, valamint a hulladékudvarok révén vehetik igénybe. Az átmeneti időszakban a szelektív hulladékgyűjtés különböző típusai (házhoz menő, gyűjtőszigetek, hulladékudvarok) párhuzamosan lesznek elérhetők a budapestiek számára.

A szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztántartása, a ház elé történő kikészítése és a tároló helyre való visszavitele, valamint a járda szükség szerinti takarítása a lakóingatlan tulajdonosának, illetve a társasház üzemeltetőjének a kötelessége.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a Fővárosi Önkormányzat által szervezetten nyújtott, a települési szilárd hulladék kezelésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettséget nem érinti.

További információkért kattintson az alábbi linkre:
http://www.bifbudapest.hu/node/3445

Forrás:

Társasházi számlamásolatok

Jelenleg nincs megjeleníthető tartalom feltöltve

Aktív hirdetések

KIADÓ

Jelenleg nincs kiadó helyiségünk.

Időjárás

Közérdekű

Segélyhívó: 112
Mentők: 104
Tűzoltók: 105
Rendőrség: 107