Útvonal:Gyakran ismételt kérdések - házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés

Gyakran ismételt kérdések - házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés


Közzétéve: 2013 december 08

1. Hogyan kell gyűjteni az üveghulladékot és mi az, ami nem gyűjthető szelektíven?

A színes és fehér üvegeket külön-külön kell gyűjteni, a fedőt, gyűrűt, és a kupakot el kell róluk távolítani.

szelektíven gyűjthető: befőttes üvegek, ásványvizes üvegpalackok, röviditalok üvegpalackjai, borosüvegek, sörösüvegek, szörpös üvegek, konzerves üveg, bébiételes üveg

nem gyűjthető szelektíven: ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, orvosságos üvegek, porcelán, kerámia

2. Hová kell dobni az üvegeket?

A házhoz menő rendszerben csak a papír, a műanyag és a fémhulladék gyűjthető, ezért az üveghulladékok továbbra is a közterületeken kihelyezett gyűjtőszigetek üveggyűjtő-tartályaiban, valamint a hulladékudvarokban helyezhetők el.

3. Kötelező-e átvenni a szelektív tartályokat?

Tájékoztatjuk, hogy a 26/2013. Budapest Főváros Önkormányzat Rendelete alapján a szelektív házhoz menő hulladékgyűjtés beépül a kötelező közszolgáltatásba. Ennek értelmében tehát a szelektív tartályok átvétele kötelező. A kommunális tartály mellé minden egyes ürítési címre 1 darab papír és 1 darab műanyag+fém gyűjtésére szolgáló szelektív tartályt fog kiszállítani az FKF Zrt.
Európai Uniós elvárás, hogy a házhoz menő szelektív tartályokat Budapesten 2014.12.31-ig minden háztartásba eljuttassuk. További hivatkozásként kérjük tekintse meg a 2012. évi CLXXXV. (185  ) hulladéktörvény 12. § 3-as pontját.

4. A szelektív hulladékgyűjtő tartályok elhelyezése

A szelektív hulladékgyűjtő edények rendeltetésszerű használatáról és annak tisztántartásáról az ingatlantulajdonos, társasház esetében közös képviselő, gondnok vagy lakók kötelesek gondoskodni.
További hivatkozásként kérjük, tekintse meg a 26/2013. Budapest Főváros Önkormányzat Rendeletében foglalt 22.§ 2-es pontját.

5. A szelektív tartályok rendeltetésszerű használata

Az edények rendeltetésszerű használatáról a közös képviselő és a társasház a tartálykihelyezés előtt kb. 10 nappal megkapják a Díjbeszedő Holding Zrt-től a helyes használatról a tájékoztató plakátot valamint a kihelyezésről szóló értesítőt. A kommunális tartály mellé minden egyes ürítési címre 1 darab papír és 1 darab műanyag+fém gyűjtésére szolgáló szelektív tartályt fog kiszállítani az FKF Zrt. HIVATKOZÁS: Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 26/2013. rendelet 31.§ 4. pontja szerint amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő tartályban nem a megfelelő hulladék kerül, akkor azt a Közszolgáltató vegyes hulladékként szállítja el hulladékkezelésre. Ennek értelmében a kommunális tartály egyszeri ürítési díjának megfelelő díj kerül kiszámlázásra (például: 1 db 240l tartály ürítési díja 1352 Ft+ÁFA) Díjszabásunk a www.fkf.hu internetes oldalon megtekinthető.

6. Szelektív tartályok ürítési rendje és ideje

A szelektív hulladék elszállításának gyakorisága társasházak esetében hetente 1 alkalommal, kertes és családi házaknál 4 hetenként. Amennyiben az első ürítési nap hétfőre esett, akkor társasházaknál az attól számított minden hétfő, családi házaknál pedig minden 4. hétfő lesz az ürítés napja. A hulladékbegyűjtő autó érkezése az adott napokon reggel 5 órától várható. A papíros és a műanyag-fémes tartályok tartalmát két különböző hulladékbegyűjtő autó szállítja el, ezért kérjük,hogy az első edény leürítése után a másodikat még ne húzza vissza a helyére.

7. Hogyan történik a szelektív tartályok utcára juttatása? (tartálymozgatás)

A szelektív tartály ürítési helyre történő kihelyezéséről az ingatlantulajdonos, társasház esetében közös képviselő, gondnok vagy lakók gondoskodnak, ahogyan a vegyes hulladék esetében is. Társaságunknál lehetőség van tartálymozgatási szolgáltatás igénybevételére, melyért külön díjat számítunk fel. Díjszabásunk a www.fkf.hu internetes oldalon megtekinthető. Tartálymozgatás szolgáltatás igényét kérjük írásban jelezze ügyfélszolgálatunk felé.

8. Adott címekre történő kihelyezések időpontja

Lakossági oldalon tartálykihelyezéseket 03.25-én kezdtük meg. Az 1 darab, sárga és 1 darab kék fedelű tartály, a szolgáltatásba bekapcsolt címekre való kihelyezésének időpontjáról a www.fkf.hu honlapon tájékozódhat. Címlistánkat folyamatosan frissítjük.
Amennyiben az Ön által keresett cím még nem szerepel a listában, pontos időponttal még nem tudunk szolgálni. szíves türelmét kérjük.

9. Mikor lesz házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest egész területén?

Terveink szerint 2014 végére a rendszer teljesen kiépül. 2013 márciusától minden kerületben egy-egy körzetben megkezdődik a szelektív házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési közszolgáltatás. A bevont körzetek száma folyamatosan bővülni fog.

10. Kell-e külön jelentkeznünk, hogy mi is kaphassunk házhoz menő szelektív kukákat? Minden háznál lesz házhoz menő gyűjtés?

Nem, minden lakossági ingatlantulajdonos automatikusan kap 2014 végéig ütemezetten, amely előre meghatározott módon történik, egyedi igényeket nem tudunk figyelembe venni.

11. Ki hozza ki a szelektív edényeket, és hogyan értesítenek róla?

Az FKF Zrt. gondoskodik az edények kiszállításáról és a társasházat, ingatlantulajdonost előre, hírlevél útján értesíti az időpontról.

12. Ha nem keletkezik a háztartásunkban szelektív hulladék, akkor is bevezetik nálunk a szelektív hulladékgyűjtést?

Igen. A házhoz menő szelektív gyűjtés a kommunális gyűjtéshez hasonlóan az alap közszolgáltatás részévé válik.

13. A lakosság számára van költsége a házhoz menő szelektív gyűjtésnek?

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési közszolgáltatás a lakosság számára díjmentes.

14. A szelektív gyűjtéshez is ingyen kapom a kukát?

Igen. A tartályokat minden ingatlan ingyenesen kapja.

15. A házhoz menőt fogják bővíteni üveggyűjtő kukákkal?

A program nem tartalmazza az üveg háznál történő gyűjtését.

16. Megmondható-e 15-20 perces pontossággal, hogy mikor ürítik a kukát? (Mert én úgy raknám ki a széttúrás miatt.)

A járatok tervezetten, mindig ugyanabban az időben érnek egy-egy házhoz, de a forgalmi helyzet, illetve egyéb akadályoztatás miatt ez változhat.

17. Az üveget hova dobjam a házhoz menő rendszer szerint?

A gyűjtőszigeten, hulladékudvarokban lehet elhelyezni továbbra is.

18. Lehet-e a szelektív edények mellé zsákban vagy dobozban kihelyezni a többlethulladékot, ha a tartály már megtelt?

Az FKF Zrt. a szelektíven gyűjtött hulladékot csak a kiszállított tartályból üríti, mellé rakott zsákból és egyéb tárolóeszközből a szelektív hulladékot nem szállítja el.

Kivétel a lapra hajtogatott összekötözött karton csomagolóanyag.

19. Milyen hulladékfajtákat gyűjtünk a házhoz menő szelektív kukákba?

A műanyag- és fémhulladékokat együtt a sárga, a papírhulladékokat és az italos kartondobozokat (tejes-, gyümölcslés, TETRAPAK-dobozok) a kék fedelű edénybe.

20. Ugyanúgy ki kell öblíteni a tejes-, gyümölcslés dobozokat, üdítős palackokat, mint a gyűjtőszigetek esetében?

A házhoz menő gyűjtési módszerrel begyűjtött hulladékot is kézzel átválogatják mennek, úgy mint a gyűjtőszigeteken begyűjtöttet, ezért higiéniai szempontból rendkívül fontos a kiöblítésük, ráadásul ezáltal a kellemetlen szaghatás is elkerülhető.

21. Mi történik akkor, ha valaki belerakja a szelektív kukámba a kommunális hulladékát? Engem fognak megbüntetni? Hogyan bizonyíthatom, hogy nem én dobtam bele?

Ez különösen társasházaknál jelenthet gondot, ezért kérjük, hívják fel a tulajdonostársak figyelmét, hogy gyűjtsenek szelektíven, mert ellenkező esetben megsértik a hulladékgazdálkodási jogszabályokat, így bírságot kell fizetni. A hulladékgyűjtő tartályban elhelyezett vegyes hulladék válogatásának díját pedig meg kell fizetni.

22. Mi történik akkor, ha nálunk már zajlik a papír szelektív gyűjtése egy másik céggel kötött szerződés alapján, és mi csak a sárga kukát igényeljük az FKF-től?

A közszolgáltatás végzésére a fővárosban kizárólag az FKF Zrt. jogosult, a szelektív hulladék egyéb hulladékszállítónak történő átadása jogellenes, és bírságot von maga után.

23. Megbüntetnek-e azért, mert én nem szeretnék házhoz menő kukákat?

A gyűjtőedény átvételének megtagadásával vagy a szelektív hulladék vegyes hulladék közé keverése esetén jogszabálysértést követnek el, mely bírsággal sújtható. A szelektív gyűjtés mindannyiunk érdeke, amelynek megvalósításában Önre is számítunk.

24. Mi történik, ha a háznál történő szelektív gyűjtés során az edényekbe oda nem illő hulladék kerül?

Ha a tartály a szelektíven gyűjtött hulladék mellett vegyes hulladékot is tartalmaz, úgy az FKF Zrt. a szelektív gyűjtőtartályba elhelyezett hulladékot vegyes hulladékként hulladékkezelésre szállítja el. A szelektív gyűjtőtartályok mellé rakott egyéb, nem odaillő hulladék kezeléséről is az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodnia.

25. Kinek a feladata a szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztán tartása, a ház elé való kikészítése és a járda tisztántartása?

A szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztántartása, a ház elé való kikészítése és a tároló helyre történő visszahelyezése, a járda ürítés utáni, szükség szerinti takarítása a lakóingatlan tulajdonosának, illetve a társasháznak a feladata.

26. Közös képviselő vagyok: hogyan kötelezzem a lakókat a szelektív gyűjtésre?

Indokolt esetben célszerű a Házirend (SZMSZ) szabályainak módosítása, annak érdekében, hogy a társasház, illetve annak lakóközössége ne kövessen el jogszabálysértést, amely bírság és a hulladék válogatási költségének megfizetését vonná maga után.

27. Tízemeletes házban lakom, nálunk szemétledobó van, mi hogyan gyűjtsünk szelektíven, hiszen a ledobó miatt egy helyre megy a szemét.

A szelektív tartályok a ház szeméttárolójában lesznek elhelyezve, ahová a lakók levihetik a szelektíven gyűjtött hulladékot. Kérjük, a papír-, műanyag- és fémhulladékait helyezze el a megfelelő gyűjtőtartályba. A szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosításának elősegítésével sokat tehet a környezetünk védelme érdekében.

28. Ha bevezetik a házhoz menő szelektív gyűjtést, akkor új szerződést kell kötni?

Nem szükséges új szerződést kötni. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését rendelet írja elő.

29. Ha a lakóközösség nem akar szelektíven gyűjteni, mit lehet tenni?

A házhoz menő hulladékgyűjtés a kötelező közszolgáltatás része, amely mindenki számára kötelező.

30. Ki ellenőrzi a szelektív gyűjtés szabályainak betartását és hogyan?

A hulladékgyűjtő járat munkatársai ellenőrzik a tartályürítés előtt. Ha azt tapasztalják, hogy nem megfelelő hulladék került a tartályba, egy figyelmeztető nyomtatványt hagynak a helyszínen, és a szelektív gyűjtőtartályba helyezett hulladékot vegyes hulladékként a kommunális hulladék gyűjtésének alkalmával fogják elszállítani.

31. Kisvállalkozó vagyok, papírral dolgozom, a selejtet és a maradékot külön gyűjtöm, de azt mondják, a szelektív gyűjtés bevezetésével az elszállításért külön kell fizetnem. Miért van ez, hiszen egy nagy házból, ahol több papír gyűlik össze, onnan ingyen leviszik.

A házhoz menő gyűjtés a közszolgáltatás része, a lakosság veheti igénybe. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot Társaságunkkal a szelektíven gyűjtött hulladékának elszállítása érdekében.

32. A kuka nem az én tulajdonom, ha ellopják, megrongálják, miért nekem kell megtérítenem a kárt a szolgáltatónak?

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését rendelet írja elő. A vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló tartályhoz hasonlóan a lakos számára kötelező a szolgáltatás igénybe vétele és kötelezettségvállalás az edény állapotának megőrzésére, ezért a lakosnak kell megtéríteni a károkat.

33. Kinek a tulajdonában lesznek ezek a sárga és kék kukák? (Az FKF-é? Az önkormányzaté? A társasházé?

A szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló tartályok a Fővárosi Önkormányzat tulajdonát képezik.

34. Mi történik akkor, ha ellopják a kukákat?

A hulladékgyűjtő tartályok épségéért és meglétéért az ingatlantulajdonosok felelősek, azok eltulajdonítása esetén az FKF-et értesíteni kell és a gyűjtőtartály értékét meg kell téríteni a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló tartályokhoz hasonlóan.

35. Miért nem használhatunk saját szelektíves kukát?

Városarculati szempontból a hulladékgyűjtő edények egyediek lesznek, az ürítés technológiája miatt sem alkalmazható bármilyen gyűjtőedény.

Társasházi számlamásolatok

Jelenleg nincs megjeleníthető tartalom feltöltve

Aktív hirdetések

KIADÓ

Jelenleg nincs kiadó helyiségünk.

Időjárás

Közérdekű

Segélyhívó: 112
Mentők: 104
Tűzoltók: 105
Rendőrség: 107