Útvonal:Egynap alatt kimerült a pályázati keret - Lesz folytatás

Egynap alatt kimerült a pályázati keret - Lesz folytatás


Közzétéve: 2013 szeptember 06

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményt adott ki augusztus 16-án, mely szerint az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogramjára beérkezett, összesített igények lefedik a meghirdetett támogatási keretet, ezért felfüggesztette a pályázati konstrukciót. Az augusztus 21-én nulla óráig postára adott pályázatokat még feldolgozták.
 
Érdemes megjegyezni, hogy a pályázatokat augusztus 15-től lehetett beadni, tehát a THT által is prognosztizált egyetlen nap elegendő volt a keret kimerüléséhez.

Mint ismert, az alprogramban költségvetési forrásból rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 834,2 millió forintot tett ki. A támogatás célja az volt, hogy hozzájáruljon a téglaépítésű társasházak energiahatékonyságának javításához, és elősegítse a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást energiahatékonysági felújítására, fűtéskorszerűsítésére és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére lehetett költeni.

A pályázat elvileg sikeresnek nevezhető, hiszen így szokták jelezni, hogy a cél megvalósult, vagyis a kiírásra megfelelő számú és minőségű pályázat érkezett, de ha sikernek nevezzük azt, hogy nyolcszáz millió ajándék forintot egy nap alatt elkapkodtak a régóta ugrásra kész jelentkezők, akkor nagyon alacsonyra tettük a mércét.

A THT továbbra is tartja azon véleményét, hogy az energia megtakarítást eredményező eddigi pályázatok már elérték céljukat: mindenki tudja, hogy megéri és nincs valódi alternatívája a korszerűsítésnek. Ma már csak az tekinthető igazságos támogatásnak, ami mindenki számára hozzáférhető. Az egy nap alatt lezáruló, néhány tucat épület felújítására elegendő pályázati forrásokat inkább új ösztönzőként kéne „bevetni" más területen, ami ott is hasonló expanziót indíthat el.

Úgy tűnik a kormány is tervez változásokat a jelenlegi gyakorlathoz képest, mert közleményben a minisztérium jelezte, hogy még ebben az évben megkezdődik a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia társadalmi vitája, amelynek szakmai alapjaira építve egy széleskörű épületenergetikai program meghirdetését tervezik a jövőben.

 

www.tht.hu/index.php

Társasházi számlamásolatok

Jelenleg nincs megjeleníthető tartalom feltöltve

Aktív hirdetések

KIADÓ

Jelenleg nincs kiadó helyiségünk.

Időjárás

Közérdekű

Segélyhívó: 112
Mentők: 104
Tűzoltók: 105
Rendőrség: 107