Útvonal:EGYNAPOS SEBÉSZET - 834,2 millió forintra pályázhatnak a téglaépítésű társasházak

EGYNAPOS SEBÉSZET - 834,2 millió forintra pályázhatnak a téglaépítésű társasházak


Közzétéve: 2013 augusztus 09

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítása, fűtéskorszerűsítése és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése céljából lakossági pályázatot hirdet 2013. augusztus 15-től. Az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogramban költségvetési forrásból rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 834,2 millió forint.
 
A pályázaton az 1971 előtt, hagyományos technológiával, égetett tégla falazattal készült, legalább 20 lakásos társasházak vehetnek részt. E kör számára most először indul állami forrásból támogatott, energetikai beruházásokra ösztönző kiírás. A pályázat keretében utólagos finanszírozással vehető igénybe támogatás a lakások külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje, az épületek nyári hővédelmének javítása árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, az épületgépészeti felújítás, az elektromos korszerűsítés és a megújuló energiafelhasználás növelése (pl. napkollektor, hőszivattyú stb.) céljából.

A kiírás komplex felújítások megvalósítására ösztönöz, a támogatás mértéke és intenzitása az energetikai jellemzőket javító elemek komplexitásának függvényében lakásonként maximum 750-900 ezer forint, illetve 50-60 százalék között változik. Az egy társasház által igénybe vehető támogatás teljes összege nem haladhatja meg a 60 millió forintot. A beruházás megvalósításának költségén túl támogathatóak az energetikai szakértői, tervezői és szakhatósági díjak is a kivitelezési költségek maximum 7 százalékáig.

A pályázatokat 2013. augusztus 15-től 2013. szeptember 15-ig, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet benyújtani postai úton az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. címére. A teljes kiírás (pályázati útmutató és kiírás, nyilatkozati űrlap, pályázói adatlap, pénzügyi adatlap, műszaki adatlap) az ÉMI honlapján (www.emi.hu) és a kormányzati portálon (www.kormany.hu) érhető el.

Nem kell látnoknak lenni ahhoz, hogy már most leírjuk, ebből a keretből csak azoknak a társasházaknak van esélyük részesülni, akik augusztus 15-én nyújtják be pályázatukat.

Mindez azért ennyire egyértelmű, mert több száz, villámpályázaton edződött közös képviselő tartja kész pályázatát a fiókban, s ők, amint lehet küldik is azokat...
Az egynapos sebészetről tudjuk, hogy kíméli a TB kasszát és hasznos a betegeknek is. Az egynapos pályázat ugyan kíméli a kasszát, de forrása, más módon többet használna a „betegeknek".

Bármilyen humánusnak is tűnik a vissza nem térítendő támogatás, kihelyezése nagy körültekintést igényel, főleg, ha kevés van belőle.

Vissza nem térítendő támogatást valójában csak olyan tevékenységek támogatására lenne szabad adni, melyek társadalmilag fontosak, de valamilyen okból senki sincs, aki elvégezné, illetve olyanra, mely kívánatos változások beindítását segíti. Ez utóbbinál azonban csak addig indokolt a támogatás, amíg a segítséggel létrejött mintaprojektek kifejtik jótékony hatásukat. Tipikus példa erre, az energiahatékony társasházi felújítások esete, melyekről már mindenki tudja, hogy megéri, tehát csak az tekinthető igazságos támogatásnak, ami mindenki számára hozzáférhető. Egy nap alatt lezáruló, néhány tucat épület felújítására elegendő pályázatok forrásait inkább új magként lenne célszerű elvetni, más területeken.

www.tht.hu/index.php

Társasházi számlamásolatok

Jelenleg nincs megjeleníthető tartalom feltöltve

Aktív hirdetések

KIADÓ

Jelenleg nincs kiadó helyiségünk.

Időjárás

Közérdekű

Segélyhívó: 112
Mentők: 104
Tűzoltók: 105
Rendőrség: 107